Schiphol Security Service

In samenwerking met MV architects heeft SOW het ontwerp gemaakt voor de 5 grote centrale beveiliging gebieden op Schiphol. Schiphol wilde de veiligheid verhogen en de reis- en verblijfs comforts vernieuwen met een nieuwe ontwerp voor het security proces als onderdeel van de Schiphol Security Service.

Het concept ontwerp voor de vijf verschillende gebieden bestaat uit 2 zones waarin 4 handelingen plaatsvinden. De eerste zone, het wachtgebied, waar de passagiers in stappen biedt overzicht op de daaropvolgende handelingen. In deze zone worden de economy passagiers gescheiden van de business class passagiers. In het wachtgebied is helder licht en zijn lichte kleuren toegepast; dit om reizigers zoveel mogelijk duidelijkheid en inzicht te geven in het screeningsproces.

Vanuit het wachtgebied worden de passagiers door agents doorverwezen naar de tweede zone, naar een van de beschikbare ‘screening lanes’. In deze tweede zone verandert het licht van helder en overzichtelijk naar warm en veilig. De vloeren, wanden en plafond zijn van hout met als doel dat de passagier zich hier rustig en comfortabel voelt. Tijdens de screening stappen de passagiers om een tapijt onder een gestoffeerd verlaagd plafond om ze zoveel mogelijk op hun gemak te stellen.

Na de screening wordt het licht weer wat helderder om de passagiers het weer meer overzicht te geven op hun bagage en persoonlijke eigendommen. Op het einde van de lanes zijn zitelementen geplaatst om ze daarbij te helpen. Hierboven hangen verlaagde plafond elementen bekleed met mos.

Project details

Opdrachtgever

Schiphol Airport

Type

Beveiligingsgebied verdeeld over 3 vertrekhallen, 2 transfer gebieden en diverse ondersteunende ruimten.
18.000 m2

Locatie

Schiphol

Ontwerp - voltooid

2013 - 2020

Prijs:

Creative Heroes Award 2017
- Beste organisatie, categorie Interieur

Partners

MV architects, BCN, Millford en Scarabee

Beeld rechten

Marieke van der Velden