De Kwaker Boombank is ontstaan uit de vraag van de bewoners rond het Kwakersplein. Zij wilden graag dat het plein weer een fijne plek zou worden om bij elkaar te komen, om te zitten, te spelen, te praten en te eten. Met veel groen natuurlijk, echt een plein voor alle bewoners. 

We bedachten een enorme boombank. Niet zomaar een boom met een bankje eromheen, maar een constructie die doet denken aan de sawa’s in Indonesië. Met terrassen waar je op kunt zitten en veel begroeiing met grassen, bloemen en kruiden die tijdens alle seizoenen mooi blijven. 

In de grote boombank zijn vijf kleinere pleinen ontworpen. Ieder plein heeft zijn eigen sfeer en intimiteit. In het ontwerp staan twee horecapleinen, een plein rond de kiosk, een speelplein voor kinderen en een echt buurtplein voor alle bewoners. Rond dit buurtplein loopt de boombank zelfs drie terrassen omhoog, waardoor een kleine tribune wordt gevormd. Hier kunnen bewoners samenkomen voor borrels, voorstellingen en meer. 

Tussen de verschillende gebieden komen kleine paadjes door het groen, waardoor het een avontuur wordt om van het ene naar het andere pleintje te gaan. De Kwaker Boombank maakt van het Kwakersplein een mooie, gezellige en groene plek in Amsterdam-West. Een plek waar de hele buurt op avontuur kan.

opdrachtgever
Gemeente Amsterdam

type
Stadsplein, 850m2 (uitbreidbaar naar 1700m2)

locatie
Amsterdam

ontwerp
2016 – 2017 voltooid

prijs
Winnaar prijsvraag ‘Ontwerp het Kwakersplein’

partners
Gemeente Amsterdam, Smederij van Rijn (staalwerk), C. de Kwaadsteniet BV (beplanting)

team
Onne Walsmit, Dirk Schlebusch, Joost van Bergen en de bewoners van het Kwakersplein.

beeld rechten
SOW en Venividimultiplex