Een grondige energetische renovatie van de kabinets gebouwen van de Vlaamse regering aan het Martelaarsplein te Brussel pakte de opdrachtgever aan om gelijk ook de gebouwen van binnen te renoveren en moderniseren. Verspreid over drie gebouwen en met wisselende kabinetssamenstellingen per regeringsperiode vroeg dit om een helder en tegelijk flexibel ontwerp.

SOW ontwierp samen met Noahh en Bildt architecten een nieuwe structuur voor de gebouwen. De nieuwe plattegrondindelingen zorgen voor een aanpasbaar gebruik en maken de kabinetsgebouwen toekomstgerichtmet een hedendaagse architecturale uitstraling. Entrees en publieke ruimten werden verplaatst om de gebouwen met het plein te verbinden en onderdeel van de stad te maken.

opdrachtgever
Vlaamse Overheid

type
Regering zaal, ministers appartement, auditorium, dinner zaal, werkruimtes, vergaderzalen, ondersteunende ruimten. 11.000m2 

locatie
Brussel

ontwerp
2018 – Finalist in de ontwerpcompetitie

partners
Noahh, Bildt architecten, Gevelinzicht, Ingenium, Util en Blasco

team
Patrick Fransen, Onne Walsmit, Loes Thijsen, Alena Ulasava, Ilse Bakker, Stephanie Lama, Xabier Larrinaga, Elisa Zampogna, Magdalena Nalepa en Daan van Westen.

beeld rechten
SOW, Noahh & Lidiya Koloyarskaya